Avertismentul EVZ că pâinea neagră este preparată de fapt din făină albă şi coloranţi a fost confimat de comisarii ANPC. Şi produsele vândute drept tradiţionale pot fi falsificate. Sursa: REUTERS
Aproape unul din doi producători nu respectă regulile de preparare a pâinii negre, au constatat reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) în cadrul unui control desfăşurat la nivel naţional.
"Am găsit foarte mulţi producători care nu respectă reţeta de producere a pâinii negre. Ei fac pâine albă la care adaugă coloranţi, ca să-i dea culoarea de pâine neagră. Sunt comercializate sortimente de pâine neagră obţinute din alte materii decât făina neagră", a explicat ieri Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.
Din 669 de firme verificate, 276 (41,2%) nu respectau prevederile legale. S-au aplicat 203 amenzi în valoare de 827.000 de lei.
Mai exact, s-a descoperit pâine neagră obţinută dintr-un amestec în care raportul făină albă 650 - făină neagră este de 2 la 1. Produsul "pâine neagră de vatră" al unei firme era realizat de fapt din făină de grâu de tip 550 - 55%, apă şi aluat.
Până şi parizerul a devenit produs tradiţional
Alte nereguli depistate de comisarii de la ANPC se referă la alimentele vândute consumatorilor ca produse tradiţionale.
"În majoritatea judeţelor şi în municipiul Bucureşti s-a constatat existenţa de produse alimentare care ofereau informaţii false despre caracterul tradiţional", a explicat Cerbulescu.
Pe scurt, mulţi producători vând ca produse tradiţionale alimente realizate industrial sau după astfel de metode. "Până şi parizerul sau salamul sunt prezentate ca fiind făcute ca la bunica acasă, deşi cu toţi ştim că astfel de sortimente nu se fac acasă", a mai punctat Cerbulescu.
Dintre aceste falsuri amintim de: "Fasole