Foto: Marin Raica / Intact Images Învăţământul preuniversitar merge din rău în mai rău: pretenţiile Ministerului Educaţiei cresc, în timp ce salariile scad, greva generală „a intrat în ilegalitate”, iar sindicatelor li s-a băgat pumnul în gură, tăindu-li-se şi cotizaţiile, printr-un sistem electronic ce „omite” aplicaţia pentru reţinerea cotizaţiei. Profesorilor le mai rămâne ca formă de protest doar greva spontană.
Membrii Colegiului Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au participat miercuri la un protest spontan care a avut loc în faţa Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Protestele vor continua, cu participarea tuturor federaţiilor sindicale din Educaţie, după noua serie de abuzuri a Ministerului Educaţiei, prin care salariile profesorilor sunt îngheţate, iar unele reţineri salariale, printre care şi cea către sindicate, au fost eliminate.
Un ordin comun al miniştrilor Educaţiei, Administraţiei şi Internelor şi Finanţelor Publice, publicat pe 1 noiembrie în Monitorul Oficial, care reglementează „fluxurile financiare pentru cheltuielile de personal din învăţământul preuniversitar”, a declanşat furia şi indignarea reprezentanţilor sindicatelor din Educaţie. O dată cu aplicarea acestui ordin şi cu acordarea salariilor pe luna octombrie, din statele de plată sunt eliminate rubricile în care erau stipulate plata către sindicat, ratele la CAR şi către bănci. Ordinul în sine nu stipulează, în scris, această măură, însă noul program Edusal 1.12, platforma electronică prin intermediul căreia profesorii sunt obligaţi să-şi întocmească salariile, impune omiterea cotizaţiei sindicale, prin excluderea din statul de plată. Dacă cel care întocmeşte centralizatoarele de plăţi introduce cotizaţia către sindicat, statul de plată nu este validat de Inspectoratele Ş