„România poate fi un avocat eficient pentru Ucraina în cauza europeană”, este mesajul transmis de ministrul de Externe, Teodor Baconschi, la finalul vizitei de două zile de la Kiev. În acelaşi timp, şeful diplomaţiei de la Bucureşti arată că România îşi doreşte standarde europene pentru românii din Ucraina, aşa cum sunt ele asigurate ucrainenilor din România. Teodor Baconschi a făcut bilanţul vizitei sale jurnaliştilor români prezenţi la Kiev.
Teodor Baconschi: Am constatat, în urma întâlnirilor avute joi la Kiev, dorinţa ambelor părţi de a reseta relaţia bilaterală, de a-i da amploare şi substanţă, atât în logica afacerilor europene, cât şi prin formate diferite de cooperare regională, dar şi la nivel bilateral. Avem la îndemână o serie de instrumente, cum ar fi strategia UE pentru regiunea Dunării, proiectele transfrontaliere pe care le putem pune în operă, în prgramele operaţionale cu Republica Moldova şi Ucraina.
Ne dorim interconectări, nu doar între societăţile noastre, dar şi între economiile noastre – s-ar putea să încheiem anul acesta cu un bilanţ de circa două milioane de dolari în schimburile dintre România şi Ucraina. Deci există foarte mult potenţial şi dorinţa părţilor de a nu mai risipi energia pe false subiecte, exagerate artificial, ci de a ne concentra mai cu seamă pe ce facem împreună, atât pentru că suntem vecini şi avem o frontieră foarte lungă, dar şi o istorie comună, cât şi pentru că România, alături de Polonia, poate fără îndoială să fie un avocat eficient al apropierii Ucrainei de Uniunea Europeană.
Reporter: Există nişte probleme în litigiu între ţările noastre, binecunoscute...
Teodor Baconschi: În absenţa dialogului politic, toate problemele în litigiu rămân ca atare. În schimb, dacă avem substanţă în agenda bilaterală şi ambiţia comună de a deschide un nou capitol, vom putea fără îndoială să găsim şi soluţio