Prima ediţie a Festivalului Zeppelin: Arhitectură, Oraş, Resurse se desfăşoară între 2 noiembrie - 20 decembrie la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti şi cuprinde expoziţii şi tururi de arhitectură, luându-se în discuţie şi necesitatea creării unui brand cultural al Capitalei.
Festivalul Zeppelin este un program cultural ce are ca scop crearea unei platforme între disciplinele spaţiului construit - arhitectura şi urbanismul, cele economice şi instituţiile publice administrative şi culturale - cu scopul de a găsi potenţialul şi posibile mecanisme de regenerare pentru oraşul contemporan. Astfel, un ansamblu de probleme variate - criza şi sub-valorificarea resurselor, dezvoltarea teritorială haotică, devalorizarea patrimoniului urban şi arhitectural - sunt abordate dintr-o perspectivă largă. Scopul acţiunii este de a construi, cu implicarea tuturor actorilor urbani - a profesioniştilor, a decidenţilor şi a formatorilor de opinie - o serie de principii şi soluţii de intervenţie, reglementare, echilibrare a intereselor publice şi private pentru o viitoare dezvoltare care să reactiveze cultural oraşele din România.
În cadrul evenimentului, în 2 noiembrie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), a fost vernisată expoziţia "Activări Urbane în România". Segment al programului "Patrimoniul ca resursă", expoziţia propune 14 modele eficiente de recuperare a unor spaţii abandonate, a identităţii unui loc, a unor tehnici şi obiceiuri bune, a relaţiilor cu lumea - promovând astfel o cultură a activismului civic urban. Printre proiectele prezentate se numără Operaţiunea Verona - Street Delivery, Fabrica de Pensule din Cluj şi The Ark - Centru de industrii creative. Expoziţia este deschisă până în 20 decembrie.
Festivalul cuprinde şi conferinţa "City - Money - Architecture", care va avea loc în 16 decembrie la MNAC. La eveniment sunt invitaţ