În Italia şi în Grecia este necesară o „clarificare politică" a cerut din nou directorul general al FMI, Christine Lagarde, în timp ce bursele mondiale sunt destabilizate după anunţurile privind plecarea premierilor celor două ţări europene aflate în centrul crizei datoriei publice.
Grecia a anunţat ieri după-amiază că fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Lucas Papademos a fost însărcinat cu formarea noului guvern de coaliţie care va succeda celui al socialistului Georges Papandreou şi va încerca să salveze ţara de la faliment. Anunţul făcut de preşedinţia Republicii a intervenit după patru ore de negocieri între şefii a trei partide - dreapta, socialist şi extremă-drepta. Alegerea lui Papademos, 64 de ani, care a fost şi guvernator al Băncii centrale a Greciei, este rezultatul a patru zile de intense discuţii între partide, transmise în direct de canalele tv şi urmărite cu îngrijorare de UE şi FMI, creditorii ţării, care cer o soluţie politică foarte clară. Papademos s-a declarat convins că euro constituie pentru Grecia „o garanţie de stabilitate monetară" şi „un factor de prosperitate economică".
Italia - unde premierul Silvio Berlusconi şi-a anunţat demisia apropiată care a dus la căderea burselor miercuri în Europa şi joi în Asia din cauza incertitudinii politice - a procedat ieri la o emisiune de obligaţiuni, văzută ca un test dar soldată cu o taxă record. Cancelarul german, Angela Merkel a cerut Italiei să clarifice rapid problema succesiunii premierului Berlusconi pentru că „timpul presează" şi trebuie „restaurată credibilitatea ţării".
Preşedintele ţării, Georgio Napolitano, unanim respectat în Italia, s-a implicat personal şi a imprimat o accelerare a procesului politic, derogând toate regulile aflate în vigoare până acum. Datorită intervenţiei sale, Parlamentul italian, celebru pentru lentoarea sa, a decis să adopte în ti