Italia ar putea fi nevoita sa iasa din zona euro si sa revina la propria moneda, provocand o rupere a uniunii monetare, este de parere economistul Nouriel Roubini.
Avand in vedere randamentele mari pentru obligatiunile sale si datoriile suverane imense, Italia si-ar putea pierde accesul la piete. In plus, luand in considerare faptul ca economia sa este prea mare pentru a putea fi salvata, va fi nevoie de o restructurare fortata a datoriilor sale de 1,9 trilioane de euro, noteaza Roubini, intr-un comentariu pentru Financial Times.
Pentru a fi salvata situatia, ar fi nevoie de un creditor de ultima instanta. Eurobondurile ies din discutie, din cauza opozitiei din partea Germaniei, dar si a faptului ca ar fi nevoie de o schimbare a tratatelor europene, ceea ce ar dura cativa ani.
De asemenea, majorarea fondului de salvare de la 440 de miliarde de euro la 2 trilioane de euro nu este o optiune sustinuta de Germania, avand in vedere ca, fiind cea mai mare economie din zona euro, contribuabilii sai ar trebui sa suporte cea mai mare parte din aceasta suma.
Banca Centrala Europeana ar putea cumpara, pe termen nelimitat, obligatiuni din Italia si Spania, dar si acest lucru contravine legislatiei europene.
In Fondul European de Stabilitate Financiara mai sunt disponibili doar 200 de miliarde de euro pentru Italia si Spania. Chiar si majorarea sa nu ar fi de ajuns pentru sustinerea financiara a celor doua state. La randul sau, nici Fondul Monetar International nu are destui bani pentru a ajuta cele doua tari.
Roubini crede ca nici macar noul guvern italian, condus de un tehnocrat, nu va schimba faptul ca obligatiunile sale au atins un punct de rascruce. Italia ar avea nevoie de un surplus economic de 5 la suta din PIB doar pentru a preveni cresterea datoriilor.
Masurile de austeritate, care sunt