Ministerul Economiei intenţionează să majoreze capitalul social al Nuclearelectrica cu sumele alocate anual pentru aprovizionarea cu apă grea a centralei de la Cernavodă.
Fondul Proprietatea spune că prin această operaţiune valoarea deţinerii sale în Nuclearelectrica s-ar putea reduce cu până la 266 mil. lei, dacă nu va subscrie la rândul lui cu numerar, potrivit unui raport transmis ieri bursei.
Această nouă ciocnire dintre Fondul Proprietatea şi administratorul său Franklin Templeton, pe de o parte, şi stat pe de altă parte arată vulnerabilităţile fondului, care s-ar putea confrunta cu situaţii similare de diluare a participaţiei şi la alte companii din portofoliu, spun analiştii.
Un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului, publicat săptămâna trecută, prevede că participaţia statului la capitalul social al Nuclearelectrica se va majora cu sumele alocate anual pentru achiziţia de apă grea. Începând din 2006, statul a transferat către Nuclearelectrica suma de 1,44 mld. lei sub formă de alocaţii bugetare, în vederea cumpărării de apă grea de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, companie deţinută 100% de stat, pentru Reactoarele 3 şi 4. Suma a fost înregistrată de Nuclearelectrica ca rezerve în capitalul propriu.
Dacă această sumă va intra în capitalul social, atunci Fondul Proprietatea ar trebui să vină cu un aport de aproape 160 mil. lei pentru a-şi menţine participaţia actuală de 9,7%.
În caz contrar, participaţia Fondului Proprietatea ar scădea la 6,2%. Problema e că prin această majorare de capital capitalurile proprii ale companiei nu ar creşte, deoarece operaţiunea este una pur contabilă (banii trec din rezerve în capitalul social). Aşadar, FP ar rămâne cu o felie mai mică din aceeaşi plăcintă.
În prezent, Nuclearelectrica are capitaluri proprii de circa 7,554 mld. lei, iar participaţia de 9,7