corespondenţă de la Berlin
Preşedintele Traian Băsescu s-a aflat ieri la Berlin, într-o vizită oficială efectuată la invitaţia omologului său german, Christian Wulff. Băsescu a fost totodată primit şi de cancelarul Angela Merkel, discuţiile purtându-se de altfel pe fondul complicării, în ajun, a crizei din Europa, prin şubrezirea dramatică a poziţiei Italiei pe pieţele internaţionale.
Un motiv în plus pentru ca liderii României şi Germaniei să abordeze la Berlin chestiunea recapitalizării băncilor şi a raportului dintre băncile-mamă şi subsidiare.
Cancelarul Angela Merkel a reiterat că, în contextul recentului acord stabilit la nivelul UE, politicile băncilor-mamă faţă de subsidiarele pe care le au în alte ţări vor fi atent monitorizate.
Un lucru considerat esenţial la Bucucreşti, din perspectiva nevoii de a evita orice şoc pe piaţa bancară internă. Tot ieri, Traian Băsescu a reconfirmat faptul că România îşi menţine ţinta aderării la euro în 2015. Afirmaţia şefului statului a fost salutată de Angela Merkel, care a mai adăugat că apreciază efectul avut până acum de măsurile de austeritate luate de guvernul de la Bucureşti.
De aceleaşi aprecieri beneficiază şi eforturile suplimentare făcute de autorităţile române pentru aderarea în trepte la Schengen, deşi Bucureştiul nu a primit încă o dată certă cu privire la aderare şi nici nu a calmat definitiv nervozitatea celor mai vehemenţi critici externi.
De altfel, Traian Băsescu a insistat şi la conferinţa care a urmat întâlnirii cu Angela Merkel, la care a fost prezent şi ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, că România va continua reformele în justiţie, dar şi restructurarea sectorului public.
În acest din urmă caz, Băsescu şi-a ilustrat intenţiile cu cifre: numărul angajaţilor va fi plafonat în 2012 la 1,1 milioane. Iar pentru a contura mai clar strategia Bucureştiului, T