Criza datoriilor suverane din zona euro şi în special situaţia Italiei care, din pricina costurilor nesustenabile la care se împrumută, a devenit "un pericol actual şi clar", are implicaţii severe asupra Marii Britanii, susţine premierul David Cameron.
Economiştii englezi se arată, la rândul lor, îngrijoraţi în legătură cu expunerea mare a băncilor britanice pe obligaţiunile suverane ale Italiei (circa 75 miliarde de euro), în timp ce membrii cabinetului executiv de la Londra încearcă să anticipeze scenariile privind viitorul economiei europene, pentru a fi pregătiţi "în orice eventualitate", relatează The Daily Mail.
"Italia este a treia cea mai mare economie din zona euro. Situaţia cu care se confruntă statul italian reprezintă un pericol actual şi clar pentru zona euro, iar momentul adevărului se apropie cu repeziciune", a declarat Cameron. Premierul a sublinia că, pentru a evita o contagiune, Marea Britanie este dispusă să ajute financiar, prin intermediul Fondului Monetar Internaţional (FMI), statele aflate în pericol de faliment, cu condiţia formulării unui plan "credibil".
Scenariul de "Armageddon" cu care se confruntă zona euro
Vince Cable, secretarul britanic pentru afaceri, a declarat că se pregăteşte pentru un scenariu "Armageddon" în cazul în care zona euro îşi va asuma salvarea Italiei. "(Situaţia din zona euro n.r.) ne afectează comerţul şi, iar acest scenariu de Armageddon ar putea periclita şi sistemul bancar, dar nu am ajuns încă în acel punct... ne-am angajat ferm să ne punem în ordine finanţele şi să mutăm centrul de interes al economiei precum şi investiţiile către sectorul industrial", a mai precizat Cable.
Randamentul obligaţiunilor pe termen lung ale Italiei (dobânda cerută de creditori pentru a acoperi riscurile împrumuturilor către stat) a sărit de 8% miercuri, în ciuda declaraţiilor premierul Berlusconi care a a