Într-un orăşel hunedorean, un vraci taie sub limbă la foc continuu oameni bolnavi din ţară şi din străinătate.
Cu o lamă şi două mişcări scurte, dar sigure, susţine că a lecuit 50.000 de oameni din ţară şi din străinătate de bolile pământului. De la colesterol şi tensiune până la diabet, hepatite şi ciroză, pe principiul că toate relele se trag de la sângele intoxicat. E văzut drept ultimul tăietor sub limbă din România şi din Europa. Nu umblă cu dovezi ştiinţifice, spune că îl recomandă practica. I s-a dus vestea din gură în gură şi s-a trezit la uşă cu muncitori, măturători, manageri de top şi parlamentari deopotrivă.
A trăit şocul vieţii când s-a pomenit cu un cârd de doctori şi asistente veniţi de la Bucureşti. Cornel Ciobanu, 42 de ani, e vraci cu acte în regule: are blog şi cabinet la Lupeni, în Hunedoara, totul pe firmă.
Vinişoarele de sub limbă, canal de deversare pentru toxine
În era injecţiilor fără ac şi a operaţiilor fără bisturiu, pare utopie că, într-un colţ al ţării, cineva mai vindecă bolnavii pe capete într-un fel atât de rudimentar. Tăiatul sub limbă este o practică la fel de veche ca folosirea ventuzelor, "trasul" picioarelor lovite şi descântecul care scapă de deochi.
Aceste practici ţărăneşti îşi trăiesc ultimele zile, odată cu stingerea ultimilor vraci populari, dar Cornel Ciobanu, tăietor din tată în fiu, ţine tradiţia vie.
Secretul vindecărilor miraculoase pare simplu: sub limbă sunt două vinişoare care comunică cu ficatul şi fierea, pe partea dreaptă şi cu inima, splina şi pancreasul, pe partea stângă. Vinişoarele acestea sunt ca un canal de deversare, unde se acumulează toxine. Când vasele sunt suprasaturate, toxinele ajung în sânge şi de 2-3 ori pe an, trebuie tăiate ca să se scurgă sângele rău.
"Dacă sângele e toxic, scade imunitatea şi întregul organism se poa