Persoanele care suferă de autism au un creier mai mare decât cele care nu se confruntă cu aceast sindrom, ale cărui origini sunt necunoscute. Savanţii americani au observat, în urma unor analize efectuate asupra unor copii diagnosticaţi cu autism, cu vârste cuprinse între doi şi 16 ani, că aceştia aveau, în medie, cu 67% mai mulţi neuroni în regiunea cortexului prefrontal.
Această zonă a creierului este responsabilă cu dezvoltarea emoţiilor şi a capacităţilor de comunicare, informează Yahoo.com, care citează un studiu publicat în Journal of the American Medical Association. De asemenea, cortexul prefrontal coordonează diferitele funcţii cognitive superioare, printre care şi gândirea, competenţele intelectuale cele mai afectate de autism.
Anomalia apare încă din timpul vieţii intrauterine, în procesul de formare a ţesutului nervos, mai arată studiul. Cercetare, coordonată de profesorul neurolog Eric Courchesne de la Universitatea California din San Diego, pare să confirme observaţiile efectuate cu zece ani în urmă cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică (IRM), care au arătat o dezvoltare excesivă a creierului la copiii autişti.
Neurologii au emis atunci teoria conform căreia proliferarea excesivă a acestor neuroni, ca urmare a unei disfuncţionalităţi prenatale, ar putea fi cauza ascunsă a sindromului.
La copiii autişti se observă de când sunt foarte mici o supradimensionare a creierului şi a capului, precum şi o proastă activitate neuronală.
Cercetătorii au stabilit, de asemenea, că greutatea creierului la autiştii din eşantionul studiat era cu 17,6% mai mare decât la copiii normali de aceeaşi vârstă.
"Dat fiind că aceşti neuroni corticali nu apar după naştere, creşterea anormală a numărului lor la copiii autişti arată că este vorba de un proces prenatal", spune prof. Courchesne, coordonatorul cercetării. O reală piedică în