Cu un an înainte de alegeri, Guvernul e încă bezmetic, incapabil să prevadă cu ce viteză va ieşi din curbă în vara lui 2012, ca să poată aplica cea mai sigură metodă de a atrage voturi: mituirea alegătorilor.
Nu i se poate spune altfel unei majorări de salarii şi pensii la mijlocul unui an electoral, chiar de s-ar suprapune printr-o pură coincidenţă organizarea alegerilor şi un trend economic cu adevărat pozitiv. Aşteptările unei largi mase de votanţi respectă o tradiţie instituită încă din mai '90, de la primele alegeri, când preţurile au fost ţinute jos pe toată perioada campaniei şi lăsate să urce la scurt timp după vot. Aşadar, înainte de alegeri trebuie să pice ceva.
Între timp, au picat nume sonore din administraţia locală clujeană, adică exact de unde a plecat Emil Boc la Bucureşti, cu trei ani în urmă. Atunci, premierul l-a sprijinit pe Sorin Apostu, coleg de partid, să câştige locul pe care l-a lăsat liber în fruntea Primăriei. Astăzi însă, acel loc riscă să rămână iarăşi vacant, dar din alt motiv: primarul Clujului a fost prins cu o mită de 94.000 de euro pentru înlesnirea, spun procurorii anticorupţie, încheierii a două contracte publice cu o anumită firmă. Unele voci susţin că ar fi mâna lungă a preşedintelui, care încearcă să pună partidul cu botul pe labe. Şi, în felul acesta, şeful statului nu s-a prezentat cu mâna goală la Berlin, unde a fost în vizită zilele trecute. Alte voci acuză războiul din interiorul PDL-ului clujean. În ce-l priveşte, Boc mai pierduse un om săptămâna trecută, pe vicele CJ, care era şi vicele PDL Cluj, arestat pentru luare de mită.
Supapa de evacuare a presiunii adunate la vârful conducerii României rămâne criza economică, probabil singura care îi mai uneşte pe şeful statului şi pe şeful Guvernului: ambii au anunţat că următorul obiectiv este obţinerea unui deficit bugetar zero în 2013. În Româ