Ţăranii ard miriştile ca să ia 200 euro/ha de la APIA. Focul ajunge în zonele împădurite, unde persistă săptămâni la rând. Situaţia e gravă: avem de cinci ori mai multe incendii decât în 2010. Sursa: TRAIAN DELEANU
V-aţi fi gândit vreodată că există o legătură directă între incendiile care nu mai contenesc în pădurile din centrul ţării şi subvenţia de 200 de euro pe hectarul de teren agricol? Explicaţia e simplă: tot mai mulţi agricultori îşi dau foc la mirişte după recoltare pentru a putea primi subvenţia. Conform cerinţelor UE, APIA nu aprobă plata dacă nu se doveşte curăţarea terenului la sfârşitul ciclului agricol. Iar cea mai ieftină metodă este de a-i da foc miriştii.
Munţii Şureanu, un imens rug care arde
Exact ca în Africa, un fum gros se ridică deasupra României de la miile de hectare de incendiate. Focul se extinde şi ajunge la zonele împădurite unde, pe fondul secetei din ultimele patru luni, se autoîntreţine timp de mai multe săptămâni.
Ieri, pe Transalpina, elicopterele s-au ridicat din nou în cer încercând să stingă focarele. Vremea s-a răcit brusc dar încă n-a început să plouă sau să ningă, pentru a topi şi îneca definitiv limbile de foc.
Iar dezvăluirea abia urmează: în 2011 au fost de cinci ori mai multe incendii de pădure decât în 2010. Deci subvenţia agricolă produce o reacţie în lanţ scăpată de sub control.
În ultimele zile, în Hunedoara au fost semnalate oficial 30 de incendii de vegetaţie uscată, acestea manifestându-se pe mai bine 200 ha de terenuri agricole şi păşuni. La suprafaţa afectată de arderi se adaugă şi mai bine de 300 de hectare de litieră de pădure în Munţii Şureanu, incendiu plecat tot de la o păşune căreia i s-a dat foc pentru a fi curăţată.
Poluare gravă, aerul a devenit irespirabil
În ultimele trei săptămâni, staţiile automate de măsur