O treime din secţie este renovată şi are rezerve pentru bolnavii cu bani. În timp ce pentru rezervele de lux pacienţii plătesc pentru condiţii ca la hotel, în aripa veche cade tencuiala de pe pereţi.
Sectia de Ortopedie de la Spitalul Judeţean este ca o cenuşăreasă, înainte şi după miezul nopţii. Pentru că este singura secţie de acest gen la toate spitalele de stat din judeţ, numărul de pacienţi este extrem de ridicat. 2.150 de bolnavi au fost internaţi la Ortopedie în primele 10 luni din 2011, adică mai mult de 7 pe zi. Dacă ne gandim că secţia are 70 de paturi, înseamnă că pacienţii nu pot sta internaţi în medie nici măcar 10 zile, cu toate că mulţi dintre ei sunt imobilizaţi perioade mai îndelungate. Deşi pentru materialele de osteosinteză necesare în fracturi ar fi nevoie de 30.000 de lei lunar, spitalul îşi permite să aloce doar 20.000. „Ar fi nevoie de bani mai mulţi pentru endoprotezare, însă de la an la an banii alocaţi de minister prin programul de endoprotezare au scăzut. Anul trecut au fost 732.000 de lei, anul acesta au mai fost abia 602.000. Pentru materiale de osteosinteză noi alocăm în jur de 20.000 de lei pe lună, dar nevoia ar fi pe undeva pe la 30.000 de lei/lună”, a declarat dr. Adrian Albotă, director medical la Spitalul Judeţean.
Există şi rezerve de lux. Contra cost
Prin eforturile proprii ale spitalului, în secţii au fost amenajate câteva rezerve care oferă condiţii de hotel bolnavilor cu buzunare sănătoase. Ei stau singuri în cameră, au cabină de duş, wc curat şi pereţi daţi cu vopsea lavabilă.
De pe spatele lor, conducerea spitalului speră să poată obţine banii necesari pentru activităţile zilnice ale secţiei, adică pentru a repara bolnavii de rând. Aceştia sunt cazaţi la grămadă în aripa veche, unde pereţii sunt scorojiţi, nu toate toaletele au uşi şi nu toate closetele au capac. Totuşi, bolnavii sunt m