Pentru profesorul Braşoveanu, destinul în sport al Nadiei Comăneci e strîns legat de numele lui Marcel Duncan, omul care a adus-o prima oară în sala de gimnastică şi a pregătit-o pe vremea cînd oneşteanca avea doar 7 ani
În sala Nadia Comăneci, profesorul Braşoveanu ne aşteaptă privind mozaicul uriaş care o înfăţişează pe gimnastă, alături de Dan Grecu. "Un sculptor a stat doi ani în Maramureş, alegînd piatră cu piatră pentru această lucrare. Apoi, alţi doi ani s-a chinuit să le aşeze, să le lipească. De 30 de ani nu a căzut nici măcar o fărîmă! Poate e un semn că adevăratele valori nu se ştirbesc". Profesorul îşi aminteşe numele artistului: "Berdilă, poate nu vă spune nimic, dar sînt multe nume legate de Nadia care sînt puţin cunoscute!"
"Pînă la Bela, Nadia avea 4 ani de gimnastică"
- Domnule profesor, cînd s-a născut gimnasta Nadia?
- Cred că dintotdeauna! (rîde) Mă refer la talent. A fost descoperită la vîrsta de 7 ani, în 1968. Puţini ştiu că bazele drumului ei nu se leagă de Bela Karoly. Altcineva a descoperit-o şi a format-o: Marcel Duncan.
- Care e povestea adevărată?
- Duncan mergea prin şcoli şi selecta copii pentru gimnastică: alegea fetele mai dezgheţate, construite într-un anume fel şi mai frumuşele. Liceul sportiv s-a înfiinţat în 1969, Duncan o pregătea de un an pe Nadia, ea a intrat direct în clasa a II-a la noi.
- Aşadar, abia de atunci începe etapa Bela Karoly...
- Nicidecum! Nadia a rămas pe mîinile lui Duncan pînă în toamna lui '70, după care a fost pregătită, pînă în clasa a IV-a, de cuplul de profesori Valeriu Munteanu-Marta Karoly. Bela apare în poveste abia în 1972, an în care am devenit eu director al Liceului!
Duncan, omul providenţial
- Descoperitorul Nadiei e un personaj puţin cunoscut publicului...
- Duncan poposeşte la Oneşti spre sfîrşitul