MOŞTENIRE. Premierul italian şi-a pierdut demult credibilitatea în capitala Europei, dar răul făcut de el ţării lui se va răsfânge şi asupra viitoarelor guverne
"Corupția care a infectat tote straturile instituțiilor publice, corupție la nivel înalt, favoritism care ordonă justiției să-i susțină pe cei mai bogați și să-i taxeze pe cetățenii obișnuiți, stagnare, o elită de oameni neproductivi care sunt practic întreținuți de stat prin evaziune fiscală, lipsa de competiție corectă, o democrație falsă, scandaluri sexuale, o imagine deteriorată, lipsă de credibilitate" - așa descriu jurnaliști italieni seniori ai Bruxelles-ului țara lor sub cârma lui Berlusconi.
"Omul care conduce un imperiu de ruine", după cum îl denumește unul dintre jurnaliștii itlaieni, a reușit să se facă reales în ciuda scandalurilor, evaziunii fiscale și a popularității scăzute. De data aceasta însă, s-a terminat, spun jurnaliștii italieni de o săptămână, prin jurul insituțiilor europene.
Însă în urmă cu două săptămâni, premierul italian Silvio Berlusconi părea mult mai determinat să-și păstreze poziția. Acesta a sosit încrezător, hotărât și pregătit la Consiliul European din 26-27 octombrie, numit de mulți analiști "cel mai important consiliu din istoria UE".
Berlusconi trimisese președintelui Comisiei Europene și președintelui Consiliului European o scrisoare de 15 pagini în care promitea o serie de reforme privind piața muncii, justiția, economia și mai ales bugetul Italiei. Chiar înainte de începerea summitului, acesta a spus că va crește vârsta de pensionare a tuturor lucrătorilor italieni la 67 de ani până în 2026, decizie privită ca o victorie semnificativă în fața opoziției.
"De fapt, scrisoarea doar promitea adoptarea acelor reforme care nu fuseseră făcute de foarte mult timp" spune, pentru "Adevărul Europa"Fabian Zuleeg, expert economic senior al unuia dintre