Oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical Universitar din Mannheim, Germania, au arătat că sildenafilul (substanţa activă din Viagra) poate trata melanomul malign. În mod normal, multe tumori provoacă inflamaţii cronice, care, la rândul lor, inhibă capacitatea sistemului imunitar de a ataca tumorile. Sildenafilul a reuşit să anuleze suprimarea răspunsului imunitar în cazul şoarecilor cu melanom.
Specialiştii au explicat că sistemul imunitar devine activ aproape în toate cazurile de cancer, dar nu mereu în beneficiul pacientului. Există două tipuri de răspunsuri imunitar: pe de-o parte, celulele din sistemul imunitar le atacă pe cele canceroase; pe de altă parte, aproape fiecare tumoare cauzează în micromediul său o reacţie inflamatorie cronică care blochează activitatea celulelor care luptă împotriva cancerului. Într-un răspuns imun inflamator, celulele imune de un anumit tip migrează în mediul tumorii şi eliberează mediatori caracteristici sistemului imunitar.
Tocmai de aceea, oamenii de ştiinţă au vizat reducerea inflamaţiilor cronice şi sprijinirea sistemului imunitar în lupta împotriva cancerului.
Pentru a studia inflamaţia cronică produsă în cazul melanomului malign, oamenii de ştiinţă au efectuat un studiu în care au folosit şoareci modificaţi genetici, care în mod spontan dezvoltau un tip de cancer de piele asemănător cu cel uman.
În mediul tumorii şi în ganglionii limfatici, specialiştii au detectat mediatori inflamatori precum interleukina-1-β şi interferon-γ, responsabili de atacarea celulelor supresoare derivate din măduva osoasă (MDSC). Aceste celule ale sistemului imunitar sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a inhiba celulele T, cele mai importante din sistemul imunitar şi inamicele celulelor canceroase. Atunci când cercetătorii au expus celule T prelevate din splina unui şoarece sănătos la MDSC, celulele T s-au oprit din rep