Ziua este casieriţă într-un hypermarket bucureştean. Nopatea se prostituează pentru un ban în plus. Are în jur de 50 de ani şi îi trebuie fiecare leu pentru a-şi creşte cei şapte copii, care, de bine de rău, se ţin de şcoală şi se pregătesc să devină oameni respectabili.
Ea face parte din categoria prostituatelor care au capul pe umeri şi ştiu să se protejeze. Altele mai tinere, al căror stil de viaţă include şi drogurile, folosesc mai degeaba prezervativul - au luat deja hepatită C sau chiar HIV folosind la comun o seringă infectată.
De când au apărut şi drogurile legale (etnobotanicele), unele injectabile, numărul de îmbolnăviri a crescut vertiginos, cum la fel a crescut şi numărul celor care au ajuns în stradă.
"Meseria legaliştilor este boschetăria. Asta este o nouă vorbă a lor. Adică dacă te-ai apucat de legale, ai mari şanse să devii boschetar", spune Mihai, unul dintre asistenţii sociali ai Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS).
Mihai are contact direct cu toate aceste categorii. Săptămânal, el şi colegii săi vizitează consumatorii de droguri, prostituatele şi persoanele fără adăpost.
Consumatorilor de droguri le dau seringi sterile la schimb pe cele folosite. Ideea este ca, dacă tot se droghează, măcar să nu se îmbolnăvească sau să dea boala altora, odată cu o seringă infectată.
Ambulanţa ARAS opreşte într-unul dintre locurile stabilite. Consumatorii le aşteaptă vizita şi se adună treptat. Cu mai bine de 10 ani în urmă, când programul era la început, voluntarii ARAS se chinuiau să stabilească primele contacte.
"Unul dintre primii băieţi care a făcut asta, Marian, se plimba prin 1999 cu un rucsac plin de seringi şi prezervative într-o zonă în care ştia că sunt şi consumatori şi prostituate. La un moment dat, în troleibuz, simte că îi umblă cineva în rucsac. Se întoarce şi dă de cineva care îi luase deja o seringă şi îl p