Silviu Berlusconi, în vârstă de 75 de ani, şi-a depus mandatul în faţa preşedintelui ţării, Giorgio Napolitano, aşa cum anunţase zilele trecute, după 17 ani în prim-planul politicii.
Preşedintele italian i-a acceptat demisia, urmând să îl numească în locul său, cel mai probabil, pe tehnocratul Mario Monti.
Drumul lui Berlusconi din această seară a fost amar, zeci de italieni aşteptându-l în stradă pentru a-i cere demisia şi numindu-l "un bufon".
Mai devreme, deputaţii italieni au adoptat definitiv măsurile promise Uniunii Europene în vederea reducerii datoriei şi relansării creşterii economice, pecetluind astfel soarta lui Silvio Berlusconi.
Măsurile au obţinut 380 de voturi pentru, 26 împotrivă şi două abţineri. Principalul partid de opoziţie, Partidul Democrat, nu a participat la vot pentru a nu împiedica adoptarea acestor măsuri cruciale.
Demisie anunţată
Marţi seară, preşedinţia italiană a anunţa că, imediat ce legislativul aprobă măsurile de austeritate solicitate de UE, Berlusconi se va retrage din fruntea guvernului pe care îl conduce din 2008.
Decizia luată de cel mai longeviv premier din istoria postbelică a Italiei a fost luată după ce, în aceeaşi, coaliţia de guvernământ de la Roma a pierdut majoritatea de care dispunea în parlament. Ieri după-amiază,
Senatul italian a aprobat pachetul de măsuri de austeritate, un vot similar fiind aşteptat astăzi în Camera Deputaţilor care se reuneşte în sesiune extraordinară.
Cel mai probabil, deputaţii vor aviza şi ei măsurile respective, ceea ce înseamnă, aşa cum comentează şi presa italiană, că Silvio Berlusconi şi-ar putea prezenta demisia în acest weekend.
Economii de 60 de miliarde de euro
Spre deosebire de Grecia, unde peste criza economică s-a suprapus, pentru aproa pe o săptămâna, una politică, oficialii italieni vo