Deputaţii consideră că există soluţii de reducere a cheltuielilor pentru cazarea lor, unii propunând concret introducerea unui sistem cu sume forfetare sau construirea unui hotel dedicat lor, însă nu fac şi demersuri în acest sens.
"Fondul problemei este că, în continuare, nu se doreşte să se umble la tarifele de cazare", a declarat pentru MEDIAFAX viceliderul PNL Eugen Nicolăescu.
El crede că s-ar face o economie de 10-20% din cheltuielile actuale, dacă s-ar găsi o soluţie prin care parlamentarii să fie convinşi că ar trebui să urmeze modelul celor din Parlamentul European, adică "să existe o sumă forfetară pentru cazarea lor stabilită pe criterii obiective".
"Ar fi o economie substanţială pentru cele două Camere legislative, dar sunt multe interese ale administraţiei Camerelor şi ale unor parlamentari. Unii parlamenatri acceptă varianta simplă să stea la hotel unde toată lumea are grijă de ei şi pe bani mai mulţi, în loc să accepte o cazare oriunde doresc pe baza unei sume forfetară, dar care presupune efort de administrare din partea parlamentarilor şi care costă mult mai puţin", a spus Nicolăescu.
El a arătat că au fost discuţii pe această temă, dar s-au blocat la nivel politic. "În această sesiune parlamentară este imposibil, pentru că majoritatea nu doreşte niciun fel de modificare", a adăugat Eugen Nicolăescu.
Ideea unei sume forfetară pentru cazarea deputaţilor care sunt din provincie este susţinută şi de către deputatul PDL Petru Călian.
"Soluţia pe care o susţin în continuare este cea agreată în Parlamentul European, orice parlamentar român trebuie să primească o sumă forfetară care să cuprindă aceste costuri cu cazarea şi deplasarea şi cheltuielile din teritoriu. Nu e normal ca un deputat să aibă o Dacia Logan, pe care să o repare şi cu care să se deplaseze în teritoriu. Această sumă fo