Hidratează-te cu 1,5 litri de lichide
Chiar şi acum, când termperaturile au scăzut foarte mult, consumul de lichide este esenţial pentru asigurarea unui somn odihnitor. Bea în jur de 1,5 litri de lichide pe zi şi vei dormi bine. Dar ai grijă să nu consumi băuturi energizante, cum ar fi cafea sau sucuri care conţin cofeină, după ora 16.00.
Bea ceaiuri naturale şi culcă-te la aceeaşi oră
Ceaiurile din plante naturale îţi induc un somn liniştit. Cele mai eficiente sunt infuziile de Passiflora, Tei, Valeriană şi Păducel. Iar ca să te obişnuieşti cu ciclul somn-veghe şi să dormi bine, culcă-te la aceeaşi oră în fiecare seară. Chiar şi în weekend, când ai liber.
Mănâncă alimente cu efect calmant
Calitatea somnului este influenţată în mare măsură şi de alimentaţie. Cartofii piure sau fierţi, nu prăjiţi, au efect calmant asupra hormonilor care induc somnul. De asemenea, migdalele relaxează muşchii, pâinea integrală şi mierea de albine stimulează producerea serotoninei în creier şi grăbesc apariţia senzaţiei de somn. Usturoiul, carnea de curcan şi laptele se numără printre cele mai bune somnifere naturale. În paralel cu alimentaţia sănătoasă, ar fi bine să faci şi exerciţii fizice, plimbări în aer liber, masaje de relaxare. Dar cu minimum o oră înainte de culcare. Şi încă ceva. Dormi în fiecare noapte îmbrăcat cu pijamale din bumbac. Sunt moi şi nu irită pielea dacă transpiri peste noapte.
Reţeta somnifer:
două căni de făină;
o lingură de praf de copt;
un sfert de cană de miere de albine;
o jumătate de lingură de sare;
un sfert de cană de suc de mere;
două banane mari;
o jumătate de cană de lapte.
Amestecă făina, sarea şi praful de copt în vas mare. Stoarce la blender bananele până când se fac piure şi adaugă-le laptele, sucul de mere şi mierea de albine. Toarnă acest amestec peste făină şi amest