Stim toti ca e sanatos sa mancam un mar pe zi pentru ca acest lucru ne fereste de doctor. Merele contin vitaminele A, B1, B2, C si substante nutritive ca magneziu, fosfor, fier si potasiu fiind un adevarat depozit de substante hranitoare.
Un mar obisnuit contine cam cinci grame de fibre alimentare, asta insemnand cam 20% din doza zilnica recomandata. Merele nu contin grasimi, sodium sau colesterol.
Marul tine de foame ba, mai mult, potoleste "foamea" de dulce pe care mai toti o simtim spre seara, mai ales, in perioadele cand suntem foarte stresati sau foarte obositi, spre deosebire de dulciuri care, dupa ce produc o crestere rapida a insulinei, deci o stare bine, provoaca, in scurt timp, o foame de lup.
Un mar obisnuit contine cam cinci grame de fibre alimentare, asta insemnand cam 20% din doza zilnica recomandata pentru o digestie sanatoasa. Merele nu contin grasimi, colesterol sau sodiu si pot fi consumate, fara teama, si in cura de slabire sau mentinerea siluetei.
Studii recente de laborator au aratat ca anumite substante prezente in cantitate mare in zeama marului impiedica formarea celulelor canceroase. Persoanele care mananca mere au sanse mari sa nu fie atinse de cancer la colon, de prostata, esofagian, ovarian sau pulmonar.
Substantele nutritive continute de mere, protejeaza celulele nervoase din creier de Alzheimer si Parkinson. In cazul fumatorilor, prin continutul ridicat de flavonoide, marul protejeaza organismul de efectele nocive ale nicotinei. De asemenea, consumul regulat de mere are efecte benefice si asupra pielii.
Cele doua substante din compozitia marului, pectina si polifenolii, niste antoxidanti extrem de puternici, reduc nivelul colesterolului rau, LDL. Ca sa se obtina acest efect, se recomanda ca merele sa fie mancate cu tot cu coaja, deoarece in coaja se gasesc de sase or