Până acum, astronomii considerau că sistemul nostru solar a avut dintotdeauna patru planete gigant: Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun. Totuşi, o nouă teorie susţine că ar fi existat şi o a cincea planetă uriaşă, care a dispărut, scrie Daily Mail.
David Nesvorny de la Institutul de Cercetare Southwest din Texas (SUA) a arătat, cu ajutorul unor simulări computerizate, că "e foarte puţin probabil ca sistemul solar să fi avut doar patru planete gigant".
După calculele sale, ar fi existat o posibilitate de doar 2,5% ca sistemul solar să arate ca în prezent, dacă ar fi avut, la formare, doar patru planete uriaşe. Nesvorny spune, însă, că, dacă adăugăm o a cincea planetă, şansele cresc de 10 ori.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorul a simulat de 6.000 de ori naşterea şi dezvoltarea timpurie a sistemului nostru solar.
"Există posibilitatea ca sistemul nostru solar să fi avut, iniţial, mai mult de patru planete gigant, iar unele dintre acestea să fi fost 'scoase' din interior. Asta pentru că, recent, s-au descoperit mai multe planete 'libere' în spaţiul interstelar, care nu aparţin de niciun sistem stelar. Acest lucru indică faptul că procesul de 'scoatere' a unei planete din interiorul unui sistem stelar ar putea fi ceva comun", a explicat Nesvorny.
Planeta Jupiter ar fi "vinovată" de eliminarea celei de-a cincea planete gigant
Cercetătorul spune că există posibilitatea ca, în trecut, Jupiter să fi orbitat mult mai aproape de Soare decât în prezent şi să îşi fi schimbat, în mod misterios, orbita. Acest lucru ar fi determinat eliminarea din sistemul solar a planetei gigant cu numărul cinci.
Sistemul nostru solar s-a format în urmă cu 4,5 miliarde de ani, iar planetele au apărut după încă 10 milioane de ani. Pentru mult timp, însă, orbitele acestora au fost instabile, mai scrie Daily Mail.
Până acum, astronomii c