China s-a oferit să ajute Europa să depăşească mai repede momentele de criză a datoriilor, punând în schimb trei condiţii respinse categoric de liderii europeni, au declarat două surse din cadrul autorităţilor de la Beijing, citate de Reuters.
Astfel, China îşi doreşte obţinerea unei influenţe mai mari în cadrul Fondului Monetar Internaţional şi recunoaşterea statutului de economie de piaţă în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Totodată, Beijingul vrea ca Europa să ridice embargoul impus asupra armelor.
Cerinţa legată de influenţa în cadrul FMI ar fi fost cel mai uşor de obţinut, comentează ziariştii de la „Chicago Tribune". Însă această opţiune a fost respinsă categoric de liderii europeni, întrucât ar fi însemnat ca moneda chineză, yuanul, să intre în rândul celor în funcţie de care se calculează DST-urile (drepturi speciale de tragere), moneda virtuală a FMI.
O influenţă influenţă mai mare a Chinei în cadrul FMI ar însemna automat ca SUA şi marile economii din UE să aibă o mai mică putere de decizie.
„Suntem gata să ajutăm, dar nu suntem o fundaţie de caritate", a spus una dintre surse.
„Şi SUA, şi FMI pun condiţii (când ajută ţările aflate în dificultate - n.r.). Deci este normal ca şi China să facă acelaşi lucru, iar liderii europeni pot oricând să nu fie de acord (cu aceste cerinţe - n.r.)", a mai spus sursa menţionată.
China ar fi dorit să ofere 100 de miliarde de dolari, ceea ce ar fi fost foarte puţin relativ la necesarul de bani pe care îl are acum Europa.
SUA şi alte mari economii acuză China de mult timp ca îşi ţine artificial moneda la costuri joase, pentru a avantaja exporturile.