Şoferii care încalcă regulile de circulaţie în România sunt sancţionaţi confrom legii. Dar, dacă vorbim de amenzi sau chiar de puncte de penalizare, legislaţia rutieră din ţara noastră este destul de blândă în comparaţie cu cea din ţările vecine. Astfel, conform Codului Rutier, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice este sancţionată cu 9 sau 20 de puncte de penalizare, permisul reţinut şi o amendă de până la 1.340 de lei.
Dacă vorbim despre depăşirea vitezei legale, amenzile se împart în funcţie de numărul de kilometri depăşiţi peste limita legală. Astfel pentru depăşirea vitezei între 10 şi 20 de km la oră, Codul Rutier impune o amendă de aproape două sute de lei, iar dacă viteza este depăşită cu 20-30 de km la oră, amenda urcă până la 335 de lei. Şoferii care apasă pedala şi mai tare sunt amendaţi conform Codului Rutier: o depăşire a vitezei legale cu 40-50 de km este sancţionată cu o amendă între 603 lei şi 1.340 de lei. Iar dacă viteza legală este depăşită cu peste 50 de km la oră, abaterea se sancţionează cu o amendă de aproape 1.400 de lei dar şi cu suspendarea permisului.
În alte ţări ale Uniunii Europene depăşirea vitezei sau consumul de alcool la volan sunt infracţiuni drastic pedepsite. În Germania, de exemplu, şoferul care a urcat băut la volan primeşte amendă şi are permisul suspendat pentru trei luni. În Franţa, Italia sau Austria, pentru depăşirea vitezei cu peste 50 de km la oră amenda poate trece de 2.000 de euro.
Eleveţia este ţara în care amenzile se dau în funcţie de averea conducătorului auto. Aşa se face că un milionar care a condus cu viteză un Ferrari a fost amendat cu 290 de mii de dolari.
Citeste mai mult pe www.realitatea.net
Şoferii care încalcă regulile de circulaţie în România sunt sancţionaţi confrom legii. Dar, dacă vorbim de amenzi sau chiar de puncte de penalizare, legisla