"Adevaratul razboi al lui Traian Basescu de-abia acum incepe", afirma intr-un recent editorial din Romania Libera, Dan Cristian Turturica. Acest razboi ar fi, in opinia jurnalistului, cel cu sistemul clientelar si corupt, care capuseaza economia si bugetul, vampirizand sume comparabile daca nu chiar mai mari decat cele care au fost economisite prin masurile de austeritate impuse populatiei.
Este intelesul pe care jurnalistul RL il da declaratiilor facute de seful statului dupa discutia cu reprezentantii FMI. "Romania are resurse interne de crestere si acestea sunt in mod deosebit in zona energiei, unde restructurarile si corectul management al companiilor din domeniul energetic ar genera premise de crestere economica consistenta si aport de venituri si in bugetul de stat, si catre populatie. De asemenea, sectorul de transporturi si, nu in ultimul rand, o optimizare a functionarii sistemului de sanatate, care trebuie sa continue procesele de reforme, reprezinta o alta resursa de crestere a veniturilor in bugetul de stat si de diminuare a deficitelor", a spus atunci seful statului.
Nu-l contrazic pe Cristian Turturica. Cred si eu ca Traian Basescu are toate motivele sa doreasca sa asaneze aceasta zona. Nu doar pentru a salva tara, ci si pentru a-si salva locul in cartea de istorie, facand diferenta dintre un presedinte invingator si unul supravietuitor. Dar poate Traian Basescu sa invinga in acest razboi? Si, pana la victorie, are macar parghiile necesare sa-l duca?
Din nefericire nu vad prea multe motive de optimism. Este adevarat ca asistam in ultima vreme, mai ales, la o ofensiva dura a DNA, naucitoare pentru PDL. Dar exista oare suficienti procurori DNA pentru cate maini mulg bugetul? Pana la urma, scandaluri de tipul Apostu, nu ne arata decat dimensiunile coruptiei, cu adevarat inspaimantatoare. Pentru a avea un autentic efect i