Un dulce transilvănean face senzaţie în America. Celebrul colac secuiesc, kurtos, şi-a făcut intrarea într-o rubrică prestigioasă a publicaţiei New York Times, iar delicioasa cocă şi mâinile româncei care o pregăteşte au parte de toată lauda.
Românca Ana Cozma a adus aroma şi gustul colacului cu nucă, de la Miercurea Ciuc până în cartierul new yorkez Queens. I-a adăugat migdale sau nucă de cocos şi i-a înnebunit pe new yorkezi. Nu au parte prea des de dulciuri pe măsura preparatului transilvănean.
Reporterii de la New York Times au urmărit şi fotografiat întreg procesul prin care românca Ana Cozma prepară kurtosul la Chimney Cake, imaculatul local pe care l-a deschis acum două săptămâni. Ideea i-a venit la aproape zece ani de când a emigrat în America şi speră că New York e oraşul unde acest gen de afacere să aibă succes.
"În New York, toate naţionalităţile şi toate ţările au ceva specific zonei şi m-am gândit de ce noi nu putem face aşa ceva", spune românca Ana Cozma.
Românca le-a explicat jurnaliştilor americani că în perioada comunismului, kurtos era doar o delicatesă locală. Recent însă, a devenit tot mai popular, producătorii s-au înmulţit şi acum se găseşte în tot mai multe magazine din România, Ungaria şi în alte ţări europene.
Acum, priceputa româncă plănuieşte o delicatesă specială. Vrea să prepare o variantă mult mai mică a unui kurtos, unde delicioasa spirală din cocă va fi umplută cu îngheţată. "Nu încercaţi asta acasă dacă nu proveniţi dintr-un sat din Transilvania", este recomandarea New York Times.
Un dulce transilvănean face senzaţie în America. Celebrul colac secuiesc, kurtos, şi-a făcut intrarea într-o rubrică prestigioasă a publicaţiei New York Times, iar delicioasa cocă şi mâinile româncei care o pregăteşte au parte de toată lauda.
Românca Ana Cozma a adu