Patru tineri români au fost premiaţi săptămâna aceasta la Palamentul European în cadrul unui concurs adresat programatorilor din toată lumea - EU Hackathon.
Organizat cu sprijinul europarlamentarului român Petru Luhan, al companiilor Google şi Skype, concursul a avut deviza “hack for transparency" şi a avut ca scop dezvoltarea unor aplicaţii care să ajute utilizatorii neexperimentaţi de internet pe mobil să înţeleagă procesele care împiedică accesul rapid la informaţie, cum ar fi calitatea conexiunii sau cenzura institută la nivel naţional.
Hackerii, chemaţi să explice limitările internetului
Ideea pe care organizatorii doresc să o promoveze este că utilizatori de internet au dreptul să cunoască, pe de o parte, calitatea conexiunii la internet de care beneficiază şi, pe de altă parte, felul în care le este limitat accesul la informaţie pe internet prin cenzură şi le este invadată intimitatea prin monitorizare. Google, ca şi alte companii de profil, primeşte anual cereri de a elimina conţinut web sau de a oferi datele anumitor useri din partea mai multor agenţii guvernamentale sau curţi judecătoreşti din toată lumea.
Compania păstrează o evidenţă a acestor cereri pe care o face publică o dată la şase luni sub denumirea de Transparency Report. În condiţiile în care datele oferite de aceste rapoarte sunt mai greu de înţeles de majoritatea utilizatorilor, este nevoie de specialişti care să le facă digerabile pentru toată lumea. Aici intervin tierii care au luat parte la hackathonul european. "Ne aflăm aici pentru că vrem ca aceste date să fie înţelese de toată lumea", a declarat Meredith Whittaker, program manager Google, la festivitatea de premiere a EU Hackathon. Concursul a avut două categorii: Internet Quality Track şi Global Transparency Track, ambele oferind câte un premiu de 5000 de euro câştigătorilor locului I.
Pentru a