Comentariile pe care economistul american Nouriel Roubini le făcea în 2006, despre zona Euro şi economia Italiei, par aproape să se adeverească cinci ani mai târziu, scrie Business Insider.
"Lipsa reformelor economice serioase din Italia arată că există un risc crescând ca Italia poate să sfârşească precum Argentina. Dacă Italia nu se reformează, o ieşire din Uniunea Monetară Europeană, în cinci ani, nu este deloc neplauzibilă", scria Roubini în 2006.
Economistul, care a prevestit şi criza financiară din SUA, explica atunci că, asemenea Argentinei care a intrat în incapacitate de plată, Italia se confruntă cu lipsa competitivităţii, cu o monedă supraevaluată, cu exporturi în picaj, cu un deficit de cont curent în creştere.
"Încetinirea creşterii va înrăutăţi deficitul şi datoria publice, chiar nesustenabile în timp. Şi dacă o devalorizare nu poate fi folosită pentru a reduce salariile reale, supraevaluarea ratei de schimb va fi reparată prin intermediul unui proces încet şi dureros de deflaţie a salariilor şi a preţurilor. Dar o astfel de deflaţie va ţine preţurile imobiliarelor sus şi va exacerba creşterea crizei fiscale", explica Nouriel Roubini.
Fără reformele necesare, Italia va ajunge să părăsească zona Euro, să revină la liră şi să nu îşi mai poată plăti datoriile. O dată cu ieşirea din zona Euro, datoriile italiene ar fi transformate în lire, ceea ce ar echivala cu un "default".
"O naţiune suverană poate să urmeze astfel de politici - ieşirea din zona Euro, revenirea la moneda naţională şi incapacitatea efectivă de plată a datoriei în Euro - fără să ţină cont de vreo constrângere legală sau formală pe care o impune tratatul Euro. Nu este science fiction, pentru că Argentina a fost forţată să procedeze la fel", mai scria Roubini.
Argentina şi-a transformat datoriile către SUA din dolari în pesos.
Comentariile pe care econ