După 17 ani în care a dominat politica italiană, Silvio Berlusconi a demisionat ndin funcţie, iar o mulţime de contestatari au sărbătorit evenimentul pe străzile Romei, relatează Euronews. Sursa: Reuters
O ieşire nedemnă de pe scena politică a Italiei pentru cel mai longeviv om politic după cel de-a doilea război mondial. Suoărat, deranjat de insultele ce i s-au adresat, Berlusconi a ieşit pe o uşă laterală a Palatului Prezidenţial.
Discuţiile privind formarea noului guvern au început astăzi. Berlusconi a insistat ca ministrul de interne şi cel de externe să rămână în guvern, aceasta fiind o condiţie impusă pentru ca el să-şi prezinte demisia.
Huiduieli şi înjurături
Berlusconi a fost huiduit în drumul său spre palatul prezidenţial, unde i-a înmânat demisia şefului statului italian. Pentru că o mulţime impresionantă îl aştepta în faţa reşedinţei prezidenţiale, iar poliţia se lupta cu demonstranţii care îl ironizau şi-l fluierau pe fostul premier, Silvio Belrusconi a preferat să părăsească acea clădire pe o uşă laterală, pentru a nu da ochii cu manifestanţii.
În acest timp, pe Facebook şi Twitter, se organizau petreceri de către cei care vroiau să sărbătorească ceea ce se îndoiau că vor vedea vreodată: plecarea lui Berlusconi de la putere.
Pier Luigi Bersani, liderul principalului grup de opoziţie, Partidul Democrat, a descris momentul ca fiind "ziua eliberării".
"Berlusconi a ieşit de pe scenă pe uşa din spate. Italia sărbătoreşte", scria pe prima pagină ziarul de stânga L'Unita. Unii, însă, au fost revoltaţi de moduol în care a fost trata Berlusconi în ultimele sale ore în fruntea guvernului. "Insulte, flegme şi petreceri. Ce legătură au sloganurile de stadion cu o zi ca asta?", se întreabă într-un editorial online jurnaliştii de la "Il Giornale", ziarul condus de fratele lui Silvio, Paolo.
Nemulţumir