Silvio Berlusconi, care si-a dat demisia sambata seara, dupa ce Parlamentul a aprobat masurile de austeritate, lasa in urma sa povesti amuzante despre petreceri intre milionari, dar si o datorie imensa.
Pana de curand, miliardarul avea o viata de vis, grupul sau de companii extinzandu-se in mai multe domenii, inclusiv media, constructii si fotbal, Berlusconi fiind la 118-lea cel mai bogat om din lume, cu o avere neta de 6,2 miliarde de dolari. In acelasi timp, in 2011, a devenit cel mai longeviv premier italian de dupa razboi, relateaza CNN.
In ciuda multelor scandaluri legate de angajarea unor prostituate minore si a numeroaselor motiuni de cenzura, Berlusconi a fost un supravietuitor. A trecut prin mai multe procese, fara sa fie gasit vinovat, iar, in ciuda opozitiei din parlament, italienii l-au votat drept premier de trei ori la rand.
Nascut in Milano, in 1936, Berlusconi a dat dovada de multa carisma inca din tinerete, cand a inceput sa lucreze drept cantaret pe o nava de croaziera, pentru a-si putea plati taxa la facultate, unde a studiat dreptul.
A avut mai multe afaceri minore, inainte de primul sau proiect major, constructia a 4.000 de apartamente langa Milano. Dupa ce a obtinut o mica avere, in anii 1970 a inceput diversificarea afacerilor, infiintand compania de cablu TV Telemilano si cumparand alte doua companii similare, in incercarea de a pune capat monopolului care exista in Italia la acea data. Toate canalele TV au fost integrate in grupul sau, Fininvest, ce include si magazine, companii de asigurari si chiar AC Milan, unul din cele mai mari cluburi de fotbal din lume.
Berlusconi si-a indreptat atentia spre politica in 1993, cand si-a format partidul de centru-dreapta, Fortza Italia, iar, in anul urmator, a fost ales premier. In urma unor dispute cu partenerii de coalitie si acuzatia de evazi