Dacă "eşti ceea ce mănânci", atunci e bine să ştii ce pui în farfurie, nu? Una dintre cele mai avizate persoane care să vorbească despre ce mâncăm cu adevărat este Dr. Gheorghe Mencinicopschi sau Dr. Menci, aşa cum îl ştie toată lumea. Directorul Institutului de Cercetari Alimentare a lansat recent şi un film documentar numit "Toxic", în care atrage atenţia asupra tuturor pericolelor din farfurie. Iată ce informaţii şocante ne-a oferit şi nouă!
"Mai bine de la supermarket decât de la ţăran"
Dr. Menci atrage atenţia asupra faptului că ceea ce credeam noi că e bun e, de fapt, foarte nociv. "Produsele de la tarabă, de la piaţă, comercializate de ţărani sunt de multe ori mai toxice decât cele de la supermarket. Mulţi cred că cele din marile lanţuri de magazine sunt tratate chimical şi aşa este, sunt. Dar producătorii mari respectă o anumită dozare, concentraţie a substanţelor, o normă agricolă, pe când cei cu afaceri mici nu o respectă. Astfel s-a întâmplat să găsesc în grădina a unui ţăran două sfecle, una fără niciun pic de azot, iar cealaltă cu peste 20 de ori mai mult azot decât limita legală. În cazul în care un copil ar fi mâncat acea sfeclă, riscul de deces era foarte mare. Din păcate, micii înterprizători nu sunt verificaţi", aruncă dr. Menci bomba! "E şi vina cumpărătorului, deoarece îşi alege mâncarea după aspect. Mulţi vor salata să fie cât mai mare, roşia la fel, e normal ca şi ţăranul să folosească pesticide şi alte chimicale. Mai este o problemă legată de aceste pesticide: produsul stropit cu pesticide nu trebuie recoltat şi dat la vânzare imediat, ci trebuie aşteptat un număr de zile, pentru a se diminua otrava. Mulţi dintre agricultorii mici nu respectă nici această regulă", mai spune profesorul.
"Am găsit urma ştampilei pe ouăle de ţară"
Micii agricultori au şi câteva scamatorii în strategia de vânzare. Cumpără produ