Silvio Berlusconi a demisionat sâmbătă de la conducerea Guvernului italian, după adoptarea de către Parlament a măsurilor de austeritate solicitate de Uniunea Europeană, a anunţat preşedinţia Republicii, în timp ce vestea a fost primită cu aplauze la Roma.
Acuzat că a subminat credibilitatea ţării sale, magnatul media, în vârstă de 75 de ani, şi-a dat demisia după adoptarea de către Parlament a măsurilor economice menite să reasigure pieţele şi partenerii internaţionali.
Demisia a fost acceptată de preşedintele Republicii Giorgio Napolitano, care ar urma să îl numească în locul lui pe fostul comisar european Mario Monti, în vârstă de 68 de ani.
Culmea umilinţei, Il Cavaliere a fost nevoit să părăsească palatul prezidenţial printr-o ieşire secretă, în timp ce în faţa intrării principale manifestanţii aplaudau şi strigau “bufonule, bufonule!”.
El a fost întâmpinat cu o oră mai devreme cu strigăte ca “mafiotule!”, “ruşine!”, “închisoare!” “s-a terminat!” sau “primavera, primavera” (primăvară, primăvară), o aluzie probabilă la revoluţiile arabe care au îndepărtat de la putere dictatorii. Apropiaţilor săi, el le-a mărturisit că este “profond întristat”, potrivit agenţiei italiene Ansa.
Încă din cursul după-amiezii, mulţimea a invadat diverse zone-simbol ale puterii de la Roma, strigând “Demisia, demisia”. Unii participanţi purtau drapele italiene, în timp ce alţii afişau pancarte pe care se putea citi “Bye-bye Silvio!”, “Dispari!” şi “În sfârşit!”. La palatul Quirinal, o orchestră improvizată, ai cărei muzicieni şi cor s-au găsit pe Internet, a interpretat Aleluia de Handel.
“Astăzi, suntem aici pentru că suntem foarte, foarte bucuroşi că Berlusconi se duce în sfârşit acasă! Să se ducă acasă!”, declară o manifestantă pe fondul fluierăturilor. “Ciao, şi mai ales, nu te întoarce!”, afirmă un altul. În faţa Palatului Grazioli, reşedinţa pr