Aproape jumătate dintre români ţin post, fără însă a respecta cu adevărat cutumele bisericeşti. Astfel, regimul pe bază de soia nu compensează gândurile rele şi plăcerile trupeşti.
Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc azi Lăsata Secului, urmând ca, de mâine, timp de 40 de zile, să intre în Postul Crăciunului. Peste trei sferturi dintre români postesc în zilele obişnuite şi cu ocazia altor sărbători religioase măcar ocazional, iar aproximativ 40% din ei ţin post regulat, arată cel mai nou sondaj făcut de Fundaţia Soros România. De asemenea, postul este mai important pentru femei decât pentru bărbaţi, iar greco şi romano-catolicii respectă această cutumă mai mult decât ortodocşii.
Specialiştii susţin că această tradiţie este mai degrabă moştenită, decât păstrată din credinţă. „Postul e cea mai răspândită practică exteriorizată a religiei şi se îmbină cu tradiţia. Facem anumite lucruri pentru că le-au făcut şi părinţii noştrii, şi părinţii lor, pentru că «aşa se face». Oamenii ţin post pentru că sunt credincioşi şi vor să-şi arate credinţa şi celorlalţi, familiei, prietenilor, vecinilor", explică sociologul Raluca Popescu, care a participat la elaborarea studiilor publicate de Fundaţia Soros.
Ea mai spune că un indicator al faptului că mulţi români postesc este şi explozia de oferte de produse specifice din această perioadă. „Înainte de posturile mari, cel al Paştelui şi cel al Crăciunului, piaţa este invadată mai ales de alimente din soia, care înlocuiesc carnea", mai spune Raluca Popescu.
Şniţele şi sarmale „de sec"
Pentru că există atât de multe alimente care înlocuiesc mâncarea „de dulce", postul nici nu mai este atât de greu de ţinut. Maria Constantin (45 de ani) locuieşte în Bucureşti de 30 de ani. Ea spune că ţine toate posturile şi că îi este destul de uşor, pentru că nu simte lipsa niciunui aliment „int