Românii care călătoresc în Japonia sunt obligaţi ca, în cadrul procedurilor de control la trecerea frontierei, să furnizeze amprente digitale şi o fotografie. Precizarea apare în Ghidul de călătorie în Japonia, elaborat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Ghidul arată că cetăţenii români care au paşaport simplu/simplu electronic pot intra şi rămâne pe teritoriul Japoniei, fără viză, timp de până la 90 de zile, dacă nu au intenţia de a-şi căuta un loc de muncă.
Românii care se deplasează în Japonia şi vor să îşi caute un loc de muncă sau să exercite o activitate lucrativă - inclusiv în domeniul artistic/spectacole sau în domeniul sportiv, în scopul primirii unei remunerări - au nevoie de viză. În aceeaşi categorie se află şi cei care au un paşaport temporar, şi ei având nevoie de viză.
Cetăţenii români pot rămâne în Japonia fără viză pentru o perioadă de 90 de zile, într-un interval de şase luni de la data primei intrări în ţară.
"Este esenţial ca perioada de şedere declarată la intrarea în Japonia să nu fie depăşită! Nerespectarea declaraţiei făcute la frontieră poate determina refuzul de intrare în Japonia la o viitoare călătorie!", se mai arată în ghidul elaborat de MAE.
Odată ajunşi în Japonia, cetăţenii români trebuie să completeze un formular tip, indicând exact perioada de şedere. În plus, la intrarea în Japonia străinii sunt supuşi unui "scurt interviu" de către autorităţile nipone. "Cetăţenii români trebuie să furnizeze informaţii detaliate despre itinerariul lor în Japonia (rezervări la hotel, mijloace de transport, adrese şi numere de telefon de la eventuali prieteni la care vor locui pe durata sejurului)", mai menţionează documentul elaborat de Ministerul Afacerilor Externe.
Conform legislaţiei nipone, nu este permisă desfăşurarea unor activităţi remunerate de către vizitatori temporari, persoane aflate în tra