Felul în care comisia de anonimi care veghează la integritatea şi morala în rândurile social-democraţilor a înţeles să-l execute pe preşedintele Senatului şi scorul la care s-a luat recomandarea de excludere înseamnă pentru Mircea Geoană capătul drumului în PSD.
Mircea Geoană a decis in extremis să meargă la acest tribunal de partid şi să moară cu dreptatea lui în braţe. Onorata comisie însă i-a dat repejor pedeapsa maximă şi l-a lăsat cu ochii în soare, fără să dorească să-l asculte. Preşedintele său, senatorul Dan Şova, din ce în ce mai pătruns de o înverşunare rece şi de narcoza celor 15 minute de glorie personală, a spus senin şi hotărât că Geoană nu a trimis o ţidulă de confirmare a prezenţei şi că decizia inculpatului de a se prezenta la tăierea gâtului, anunţată la televizor, n-a avut nici o valoare în economia "procesului". A fost o fază clasică de cuvântul unuia contra cuvântului celuilalt.
Este îndoielnic că Biroul Permanent Naţional şi Comitetul Executiv Naţional al PSD vor infirma această recomandare. Ar însemna să pună la îndoială raţiunea de a fi a Comisiei de integritate, care taman ce şi-a justificat existenţa şi rostul, făcând o victimă de notorietate. Şi în comisie nimeni nu a votat de capul lui sau după conştiinţa din capul lui (cum pompos se dădeau asigurări).Votul a fost pragmatic, conform mandatului dat de filiale.
Antractul decis de Ion Iliescu şi de Adrian Năstase a luat sfârşit, un mecanism a fost pus în mişcare şi doar Ion Iliescu şi Adrian Năstase mai pot temporiza, dacă vor vrea. Dar nu o vor face, deşi orgoliul le va da ghes. Ei nu iartă şi nu uită că, pe rând, Geoană i-a debarcat, lăsându-i să-şi roadă degetele pe tuşă.
Ziua de 13 noiembrie a avut valenţele unui decont al eşecului la prezidenţialele din 2009. Mircea Geoană i-a supravieţuit, şi nu oricum, ci din poziţia de "număr doi în stat". Dar nimeni din parti