Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California (SUA) susţin că temperatura medie a Pământului a crescut, din 1950, cu un grad Celsius, scrie Daily Mail.
Studiul lor prezintă mai multe hărţi climatice ale Pământului, începând din 1800.
Anul 1800 (cuprinde date pentru numai 10,7% din suprafaţa planetei)
Anul 1800 (date pentru 40,7% din suprafaţa planetei)
Experţii au consultat 15 surse şi nu mai puţin de 1,6 miliarde de prognoze meteo, unele vechi de peste 200 de ani.
Conform raportului, temperatura medie a Pământului a crescut simţitor odată cu revoluţia industrială (primele decenii ale secolului al XIX-lea).
În anul 1900 deja se observă efectele revoluţiei industriale (zonele în culori aprinse)
Anul 1950
Creşterea de un grad descoperită de specialiştii americani se apropie de valorile obţinute de NASA sau de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA.
Specialiştii de la Berkeley au mai descoperit că zonele urbane nu contribuie la încălzirea globală atât de mult cât se credea până în prezent.
Asta pentru că regiunile urbane ocupă sub 1% din suprafaţa uscatului, neavând un impact prea mare asupra temperaturii la nivel global.
"Sper că studiul nostru îi va convinge pe cei sceptici (n.r. de efectele încălzirii globale). Criticii nu acordă atenţie cercetării ştiinţifice", a declarat profesorul Richard Muller, coordonatorul studiului.
Un participant la cercetare spune că Muller a "umflat" rezultatele
Totuşi, unul dintre cei zece participanţi la cercetare îl acuză pe Muller că a "umflat" rezultatele, în favoarea încălzirii globale. Judith Curry spune că temperatura medie globală stagnează de la sfârşitul anilor '90.
În plus, Curry spune că, în perioada 1850-2006, s-a înregistrat un declin al temperaturii, însă acest lucru nu reiese din studiu.
A