Mai ţineţi minte toamna anului 2008? Lehman Brothers căzuse deja în America, dar românii, de la autorităţi şi până la omul de rând, nici nu vroiau să audă, în plim boom, că o criză economică este inevitabilă. Acum, trei ani mai târziu, constatăm că mentalitatea românilor a avut timp să se adapteze. Ce ne aşteaptă, însă, în noul capitalism? Sursa: Reuters
În septembrie 2008, imediat după căderea Lehman Brothers, premierul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, întrebat în legătură cu un eventual impact al crizei din SUA asupra României, a spus că această criză nu va avea alte efecte decât că ar putea determina o scădere a preţurilor imobiliare, ceea ce le va permite românilor să cumpere proprietăţi peste Ocean. Declaraţia lui Tăriceanu rămâne reprezentativă pentru percepţia românilor de la acel moment.
Primul şoc prin care România a simţit criza pe şira spinării a fost scăderea exporturilor, în lunile care au urmat, ca efect al reducerii cererii din statele din Uniunea Europeană, principala destinaţie pentru produsele româneşti.
În acel moment, mulţi români credeau că valul crizei va trece şi viaţa de huzur, în mare parte bazată pe credit cu buletinul, va reveni aşa cum ne obişnuiserăm în ultimii ani până în 2008. Doar să aşteptăm să treacă. A urmat, însă, în 2009, un şir de lovituri: falimente, concedieri, noi impozite, buget tot mai deficitar, tot mai mulţi datornici la bănci care nu-şi pot achita ratele, acord cu FMI etc.
Abia atunci au apărut primele opinii potrivit cărora după criză nu va mai reveni niciun boom şi nu vom mai vedea în curând ani cu creştere economică de 7,1%, precum cea din 2008. Acum, ne zbatem să ieşim din recesiune, în timp ce statele europene se pregătesc de un nou val de scăderi. Al doilea val al crizei ne taie speranţele de revenire anul viitor.
Isărescu: "Noua normalitate nu creează noi locuri de muncă" @N