Un studiu demonstrează că nu conteaza doar ceea ce mâncăm, ci şi felul în care o facem. Spre deosebire de persoanele care mănâncă încet, există o probabilitate de trei ori mai mare ca cele care înghit repede să acumuleze kilograme în plus.
Secretul pentru a rămâne slab constă în felul în care mănânci, susţin oamenii de ştiinţă americani. Cercetătorii de la University of Rhode Island spun că persoanele care mănâncă încet şi savurează fiecare lingură de mâncare îşi pot menţine greutatea fără să acorde o atenţie deosebită alimentelor pe care le servesc, informează Daily Mail.
În cadrul studiului s-a constatat că persoanele care aveau un indice al masei corporale mare mâncau pe nerăsuflate indiferent de felul de mâncare servit, spre deosebire de cele slabe, care considerau masa un fel de ritual.
Experţii au mai observat că voluntarii care au mâncat încet au consumat şi mai puţine kilocalorii. Astfel, persoanele care mâncau repede au terminat 646 de kilocalorii în nouă minute, în timp ce subiecţii care mâncau încet au consumat 579 de kilocalorii în 29 de minute.
"Mestecatul îndelung crează rapid senzaţia de saţietate, în timp ce mâncatul repede nu te va face decât să mănânci mai mult fără să te simţi sătul", spune prof. Kathleen Melanson, co-autor al studiuliui.
Cercetătoarea spune că şi tipul de mâncare pe care îl servim are un rol împortant, care determină cât de repede terminăm de mâncat. "Avem două felii de pâine: una din făină albă şi una din făină integrală. Cea din făină integrală o vom mânca mai încet, deoarece dacă o înghiţim mai mult nemestecată, cum se întâmplă în cazul pâinii albe, devine înecăcioasă", precizează Melanson.
Un studiu demonstrează că nu conteaza doar ceea ce mâncăm, ci şi felul în care o facem. Spre deosebire de persoanele care mănâncă încet, există o probabilitate de trei ori mai mare ca cele care înghit reped