Judecatorii care o mai injura pe la colturi pe Monica Macovei ar fi bine sa-si aminteasca de faptul ca in timpul ministeriatului ei s-au bucurat de cea mai mare independenta, bunul cel mai de pret al unui magistrat. Rodica Stanoiu i-a strivit pur si simplu, in cel mai curat stil totalitar, Tudor Chiariu a incercat sa demita un procuror care-l cerceta pentru o afacere de coruptie, iar actualul ministru, Catalin Predoiu, tocmai ce incearca zilele acestea siluirea legala a puterii judecatoresti.
Predoiu a promovat un proiect de modificare a statului magistratilor si a legii CSM prin care ministrul justitiei ar dobandi posibilitatea de a sesiza direct Inspectia judiciara cu privire la presupuse abateri disciplinare comise de magistrati, si nu prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii, cum prevede forma actuala a legislatiei in domeniu. Si care e problema, se vor intreba multi din cei care au dezvoltat adevarate obsesii din a improsca puterea judecatoreasca in ansamblul ei?
Problema nu e grava, e foarte grava. Acest “mic amanunt” legislativ poate insemna inceputul sfarsitului democratiei romanesti, prin incalcarea brutala a separatiei puterilor in stat. Ministrul, om politic, poate cere Inspectiei judiciare cercetarea oricarui magistrat (judecator sau procuror) care ar putea stanjeni puterea executiva. Amanunt care pare inutil, din moment ce si acum CSM este obligat sa dea curs oricarei solicitari de cercetare disciplinara a magistratilor, solicitare depusa de orice justitiabil, nu doar de ministrul Justitiei. In fond, este vorba aici despre dreptul la petitionare, inscris in Constitutie. Cu unele exceptii (notabile, mai ales ca era vorba de DNA), CSM s-a ferit sa declanseze investigarea disciplinara a unui magistrat cu privire la un caz nefinalizat de acesta, fie ca era vorba de un proces pe rol, fie ca era vorba de o ancheta penala. Si aceast