Sute de tulceni au admirat astăzi o paradă deosebită cu dorobanţi adevăraţi, descinşi parcă direct din perioada în care Dobrogea a revenit la Patria mamă.
Acţiunea a fost dedicată Zilei Dobrogei, fiind organizată de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, în parteneriat cu Asociația 6 Dorobanți București.
Copii, dar şi adulţii, au fost încântaţi să urmărească o demonstrație cu caracter istorico-militar intitulată „PARADA DOROBANŢILOR ... retrăire a istoriei”. În cadrul evenimentului au fost prezentate uniforme, armament, accesorii de echipament de epocă , demonstraţii de mânuiri de arme şi o defilare a dorobanţilor pe traseul str. Unirii – str. Isaccei – str. Gloriei – Parcul Monumentul Independenţei.
Promovează tradiţiile militare româneşti
Reprezentanţii Asociației 6 Dorobanți București spun că interesul pentru cultivarea tradiţiilor ostăşeşti de altădată datează de la mijlocul anilor 1980 când au fost organizate primele prezentări în public ale uniformelor militare purtate odinioară de ostaşii români. Aceste acţiuni s-au intensificat la sfârşitul anilor 1990 şi mai ales după 2000, odată cu organizarea “Zilelor Muzeului Militar Naţional”. În mai 2004, cu ocazia ediţiei din acel an a „Zilelor Muzeului Militar Naţional”, un grup de entuziaşti, istorici şi colecţionari de Militaria, au hotărât să pună bazele asociaţiei “6 Dorobanţi”, care să comemoreze tradiţiile Regimentului 6 Dorobanţi “Mihai Viteazul”, una dintre cele mai prestigioase unităţi a armatei române.
Asociaţia îşi propune să realizeze promovarea tradiţiilor militare româneşti, în special ale Regimentului 6 Dorobanţi "Mihai Viteazul" (1872-1947) prin organizarea şi participarea la reconstituiri şi demonstraţii cu caracter istorico-militar, având drept scop educarea publicului, şi în special a tinerii generaţii, în spiritul respectului faţă de tradiţiile militare