Peste 200 de studii clinice au demonstrat că telefoanele mobile ne pun sănătatea în pericol. Oamenii de ştiinţă avertizează că aceste dispozitive reprezintă o adevărată "bombă cu ceas" pentru organismul nostru, ţinând cont de faptul că acestea pot predispune la apariţia tumorilor cerebrale.
Într-un raport publicat în această săptămână, oamenii de ştiinţă afirmă că guvernul nu acordă suficientă atenţie riscurilor grave pe care le reprezintă pentru sănătate utilizarea acestor dispozitive - în special pentru copii, ale căror cranii mai mici şi mai subţiri sunt mai sensibile la radiaţii.
Deşi experţii admit că o legătură clară nu este dovedită, ei susţin că "şcolile, magazinele de telefoane şi sistemul de sănătate" ar trebui implicate într-o campanie pentru reducerea utilizării telefoanelor mobile, informează Daily Mail.
"Atât guvernul, cât şi companiile de telefonie ar putea foarte uşor să facă mult mai mult pentru a avertiza populaţia, în special copiii, în legătură cu riscurile la care sunt supuşi şi măsurile de siguranţă necesare", se afirmă în raport.
Unul dintre autorii documentului, neurochirurgul Kevin O'Neill de la Charing Cross Hospital din Londra, a declarat că perioada de latenţă pentru tumorile cerebrale este de 30 de ani, astfel încât consecinţele folosirii telefonului pot să nu fie imediat evidente: "Să aştepţi certitudinea unui lucru dăunător, este o politică periculoasă".
Mobilul ne "prăjeşte" creierul
Un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că radiaţiile de la telefoanele mobile ar putea cauza o formă de tumoare malignă, incurabilă. Persoanele care vorbesc 30 de minute pe zi la telefonul mobil, timp de 10 ani, au un risc cu 40% mai mare de a se îmbolnăvi de cancer.
"Cea mai mare problemă este că expunerea trebuie să fie foarte îndelungată, de ordinul zecilor de ani, până apar primele simp