Premierul Silvio Berlusconi a demisionat în huiduielile italienilor. Tehnocratul Mario Monti se pregăteşte să-i ia locul şi să se lupte cu criza economică.
Acuzat că a subminat credibilitatea ţării sale, Il Cavaliere a demisionat, sâmbătă, din fruntea Guvernului italian, dar numai după ce s-a asigurat că Parlamentul a adoptat măsurile de austeritate solicitate de Uniunea Europeană. Vestea a fost primită cu aplauze la Roma. Demisia a fost acceptată de preşedintele Republicii, Giorgio Napolitano, care ar urma să îl numească în locul lui Berlusconi pe fostul comisar european Mario Monti, în vârstă de 68 de ani, înainte de deschiderea burselor, astăzi.
Culmea umilinţei, Il Cavaliere a fost nevoit să părăsească palatul prezidenţial printr-o ieşire secretă, în timp ce în faţa intrării principale manifestanţii aplaudau şi strigau „bufonule, bufonule!". La palatul Quirinal, o orchestră improvizată, ai cărei muzicieni s-au găsit pe internet, a interpretat Aleluia de Handel.
Huiduit de unii, regretat de alţii
„Astăzi, suntem aici pentru că suntem foarte, foarte bucuroşi că Berlusconi se duce în sfârşit acasă!" , a declarat o manifestantă pe fondul fluierăturilor. „Ciao şi, mai ales, nu te întoarce!", afirma un altul.Berlusconi fusese întâmpinat, cu o oră mai devreme, cu strigăte ca „mafiotule!", „ruşine!", „închisoare!", „s-a terminat!" sau „primavera, primavera" (primăvară, primăvară), aluzie la revoluţiile arabe care au îndepărtat de la putere dictatorii arabi. Apropiaţilor săi, el le-a mărturisit că este „profund întristat", potrivit agenţiei italiene Ansa. În faţa Palatului Grazioli, reşedinţa privată a premierului, s-au reunit susţinătorii acestuia. El „este unic, de neuitat. Nu există nimeni pe măsura lui", afirmă Massimo della Seta, un muncitor în vârstă de 25 de ani.
„Imperiul Berlusconi", încotro?
Demisia l