Criminalitatea a atins un nivel fără precedent în Grecia, pe fondul crizei economice dure pe care o traversează această țară. În timp ce oficialii încearcă să găsească un răspuns adecvat acestei tendințe, firmele private de securitate prosperă într-un climat social tot mai nesigur, scrie publicația germană Der Spiegel. Sursa: REUTERS
Efectele crizei economice din Grecia pot fi văzute cu ochiul liber la orice colț de stradă din Atena: magazine cu obloanele trase, câini și pisici abandonate de stăpânii lor care nu își mai permit să le întrețină, grămezi de gunoaie pe străzi, strânse de-a lungul timpului, în urma repetatelor greve ale firmelor de salubrizare.
Aceleași străzi sunt însă bântuite de un număr tot mai mare de traficanți și consumatori de droguri. Locuitorii capitalei susțin că în ultimul an furturile, jafurile, prostituția și alte infracțiuni s-au înmulțit semnificativ.
Autoritățile recunosc această realitate. „Centrul istoric al Atenei, dar și alte zone importante din oraș, trec printr-un proces de deșertificare și suferă de tot felul de manifestări violente, nesiguranță, sărăcie, prostituție și comerț ilegal de droguri. Este însă dreptul cetățenilor să recucerească centrul orașului și alte spații publice”, se arată într-un comunicat remis de consiliul local al Atenei.
„Oamenilor le este tot mai teamă. Este o teamă generalizată în societatea greacă”, subliniază Thomas Goumenos, un student de 32 de ani care a fost jefuit recent pe străzile capitalei. Spune că a auzit de astfel de pățanii și de la apropiați ai săi.
Număr record de spargeri
„Aproape un sfert din centrul orașului Atena este considerat zonă nesigură pe timp de noapte”, scrie și jurnalistul Ioannis Michaletos într-unul din articolele sale. „Atena a devenit fără îndoială cel mai nesigur oraș din Uniunea Europeană”, adăugă el.