România se confruntă cu ”o provocare complexă”, prin combinaţia dintre lipsa de eficienţă a sistemului de sănătate şi subfinanțarea cronică a acestuia. Chiar și așa, este de părere Pascal Prigent, numit anul acesta director general al producătorului de medicamente GlaxoSmithKline (GSK) România, piața locală este ”extrem de interesantă”, o piață a ”contrastelor”. Cum arată tabloul românesc al pieței de medicamente și la ce să ne așteptăm? Prigent oferă câteva răspunsuri detaliate într-un dialog cu Capital.
Capital: Cum vedeți piața farmaceutică românească după zece luni de când ați fost numit director general al GSK România?
Pascal Prigent: După zece luni petrecute în România, pot spune cu siguranță că piaţa locală este extrem de interesantă, fiind, practic, o piață a contrastelor. Pe de o parte, este imprevizibilă şi foarte volatilă, o piaţă în care nu știi niciodată ce va urma. Drept urmare, este destul de dificil pentru un business să crească și să își facă planuri de viitor. Pe de altă parte, există și multe oportunităţi prin care poţi face diferenţa. Principalii indicatori privind sănătatea sunt îngrijorători: de exemplu, speranța de viață în România este cea mai mică din UE. Rata mortalității infantile, de asemenea, este mai mare în România decât în toate statele Uniunii Europene. Această situaţie este cauzată, în parte, de investițiile scăzute în sănătate - procentul din PIB alocat sistemului sanitar din România fiind de doar 3,8%, fapt care ne plasează sub media europeană (de 7 - 8%) și chiar sub cea din Africa (de 5,9%). Există nevoi medicale nesatisfăcute și, prin urmare, o oportunitate clară de creștere pentru industria farmaceutică.
Capital: Care credeți că sunt problemele pe acest segment, la nivel local?
Pascal Prigent: România se confruntă cu o provocare complexă, prin combinaţia dintre lipsa de eficienţă a sistemului de sănătate ş