Dacă în topul firmelor membre constituit în funcție de performanțele economice din anul premergător începerii crizei economice, cele mai multe firme premiate au fost înregistrate în domeniul construcțiilor, în ediția din acest an, care prezintă învingătorii pe 2010, domeniul cu cel mai mare număr de laureați este industria, urmată de comerț și turism, de servicii, construcțiile situându-se abia pe poziția 4.
Totodată, prezența în topul pe 2010 a doar două companii în secțiunea agricultură este un indiciu important asupra domeniilor cu probleme, după cum remarca Ștefan Dimitriu, președinte Camerei de Comerț și Industrie Cluj (CCICJ), la Gala Laureaților.
Și numărul total de firme premiate a scăzut. Astfel, în ediția a XV-a, 322 de societăți au reușit să se califice în ierarhie pe baza rezultatelor economico-financiare raportate pentru anul 2007, în timp ce în ediția a XVIII-a au fost premiate doar 283 de companii, numărul mai mic fiind pus pe seama asumării unor riscuri nesustenabile în afaceri. „Camera premiază prin acest eveniment pe acei antreprenori, manageri sau patroni care au știut că în afaceri nu pot reuși fără să riști, dar au avut capacitatea de a discerne amploarea riscurilor pe care firmele și le pot asuma”, a declarat la gală Dimitriu.
Învingători și învinși
Cea mai valoroasă compania din clasamentul CCICJ, ca rezultate eonomico-financiare, dar și cea mai regretată, din perspectiva topului următor, este Nokia, deținătoarea premiului I la secțiunea „Cercetare, Dezvoltare și High Tech”.
„Dacă analizăm importanța companiei în dinamica economiei locale din anii precedenți, putem să presupunem că impactul deciziei multinaționalei va fi extrem de vizibil anul următor, în anul 2010 compania a realizat o cifră de afaceri de 6,8 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro), ceea ce reprezintă 30% din produsul intern brut al Clujului,