Condimentele previn bolile de inimă, ţin diabetul la distanţă, luptă împotriva radicalilor liberi şi a kilogramelor în plus. Acestea sunt câteva dintre beneficiile pe care mirodeniile le aduc organismului, spun specialiştii în nutriţie, citaţi de Huffington Post.
"Condimentele nu doar dau un gust aparte felului de mâncare pe care îl pregătim. Acestea au şi proprietăţi curative asupra corpului, aşa că nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă echilibrată", spune nutriţionistul Elisa Zied.
Medicii au realizat o listă a condimentelor care scad nivelul colesterolului, te scapă de kilogramele în plus şi previn cancerul.
● Scorţişoara este un condiment dulce cu un gust aparte. Nutriţioniştii spun că această mirodenie conţine fier, calciu, magneziu şi fibre. "Scorţişoara conţine substanţe care au aceaşi acţiune ca şi antioxidanţii, luptând împotriva radicalilor liberi. Este recomandată în special bolnavilor de diabet, deoarece reglează nivelul de glicemie din sânge", spune medicul Zied. În plus, scorţişoara te poate scăpa de dependenţa de dulciuri.
● Ardeii iuţi te ajută să scapi de durere, potrivit unui studiu britanic, care a demonstrat că efectul analgezic al acestor condimente. Nutriţioniştii spun că ardeii iuţi sunt aliatul de nădejde în curele de slăbire. Datorită substanţei conţinute - capsaicina, ardeii provoacă creşterea temperaturii corpului, fapt ce ajută la arderea caloriilor şi la oxidarea straturilor de grăsime.
● Chimionul este un condiment mediteraneean şi reprezintă o sursă bogată de fier. Acesta nu este acelaşi lucru cu chimenul, deşi au cam aceleaşi proprietăţi terapeutice. Nutriţioniştii spun că chimionul ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge şi distruge bacteriile responsabile de apariţia ulcerului stomacal. În plus, studiile clinice au demonstrat că acest condiment ajută la scăderea inflamaţiilor, în special cele as