Silvio Berlusconi, care a demisionat sâmbătă seara din funcţia de preşedinte al Consiliului, s-a declarat dispus să susţină un Guvern tehnic şi a promis să rămână implicat în viaţa politică italiană, în special în Parlament, relatează AFP.
"Suntem dispuşi să favorizăm eforturile preşedintelui Republicii (Giorgio Napolitano) pentru a da ţării imediat un Guvern cu profil tehnic", a declarat el într-un mesaj televizat, cu câteva minute înainte de nominalizarea fostului comisar europen Mario Monti ca succesor al său la conducerea Consiliului italian.
"Ne vom face datoria. Vom face front comun pentru a salva euro şi Uniunea Europeană, dar Italia trebuie să realizeze reformele necesare", a adăugat el.
În această intervenţie solemnă, înregistrată la Palatul Chigi, sediul Guvernului, şi difuzată în momentul în care Napolitano l-a convocat pe Monti, Il Cavaliere, în vârstă de 75 de ani, a precizat că nu se pune problema să se retragă din politică.
"Îmi voi dubla angajamentul în Parlament şi în instituţii pentru a reînnoi Italia. Nu mă voi da bătut până când nu voi renova arhitectura statului", a declarat el, după zece ani la putere şi 17 în viaţa politică.
"Mi-am dat demisia din simţ de responsabilitate şi pentru stat, pentru ca Italia să evite un nou atac al speculaţiei financiare", a afirmat el, declarându-se "trist" că acest "gest responsabil şi generos a fost întâmpinat cu fluierături şi insulte".
În acelaşi registru emoţional, el le-a "mulţumit celor care i-au oferit afecţiune şi sprijin până în prezent".
Reluând aceiaşi termeni folosiţi la intrarea sa în politică în 1993, el a repetat, ca pentru a închide cercul: "Italia este ţara pe care o iubesc".
Silvio Berlusconi, care a demisionat sâmbătă seara din funcţia de preşedinte al Consiliului, s-a declarat dispus să susţină un Guvern tehnic şi a promis să rămână implicat î