La o răscruce de drum, undeva pe Podul Mogoşoaiei din vechime, de la înălţimea apartamentului de la etaj al Hotelului Broft, paşa de Vidin privea cum învingătorul lui (din războiul nostru de Independenţă) trecea cu suita, în fiece zi, dinspre Cotroceni către locul unde i se ridicau noile palate. Osman Paşa înclina capul de fiecare dată când privirea lui o întâlnea pe cea a Principelui Carol. La Hotelul Broft, nu era oaspete, ci prizonier... Dar recunoaştea în sinea-i că nu i-ar fi displăcut să se afle într-o situaţie mai puţin neprielnică acolo, mai ales că la bucătărie se făceau nişte musacale la fel de bune ca-n patria sa.
Pe locul de-atunci al Hotelului Broft, dărâmat câţiva ani mai târziu, avea să se ridice clădirea de azi a Grand Hotel Continental. Gloria celui de dinainte s-a aşezat temelie gloriei celui de-acum, iar bucătăria, devenită „franţuzită”, avea să aducă numeroşi alţi oaspeţi de seamă.
Dar nu despre trecutul acestui loc vreau să vă vorbesc, nici despre savorile de-acum un veac şi mai bine, ci despre cele de astăzi, la fel de bine puse în valoare şi fixate în legendă.
Zilele trecute m-am nimerit la Grand Hotel Continental în plin concurs gastronomic (a zecea ediţie), urmând a se alege „Cel mai bun bucătar” din întregul lanţ. O competiţie care a adunat la rampă (ba, mai bine, aş zice: dinaintea plitei) opt finalişti, unul mai bun decât celălalt.
Încercările la care au fost supuşi concurenţii au adus în tigăile bucătarilor un iz... retro, cerându-li-se să pregătească un preparat în stilul anilor ’20, un preparat vintage şi un desert regal.
Câştigătorul titlului „Cel mai bun bucătar Continental Hotels” a fost câştigat de George Baciu (Bucureşti), locul al doilea fiind adjudecat de colegul său Iulian Chivu, în vreme ce pe locul trei s-a situat arădeanul Alin Burada.
Vă prezentăm în această pagină reţetele care au convi