Mario Monti, succesorul desemnat al lui Silvio Berlusconi, un politician echilibrat, în vârstă de 68 de ani, recunoscut pentru competenţa economică, este opusul pasionalului Il Cavaliere, acuzat de subminarea credibilităţii ţării prin scandaluri şi procese care au afectat Guvernul, relatează AFP.
Mario Monti, supranumit şi "cardinalul", şi-a creat o reputaţie de om competent şi independent, în timpul celor zece ani cât a fost comisar european, în perioada 1994-2004.
Un semn că lucrurile s-au schimbat este faptul că fotoreporterii şi cameramanii îl aşteptau pe Monti, duminică dimineaţa, la Roma, să iasă de la slujba de la biserică şi nu în faţa tribunalelor sau a vilelor luxoase, unde îl aşteptau paparazzi pe Berlusconi.
La insistenţele unui grup de jurnalişti, Monti s-a mulţumit să le vorbească despre vreme. "Aţi văzut? Ce zi splendidă!". În paralel, Berlusconi, care a plecat de la putere huiduit, se declara "mândru" de acţiunile sale şi afirma că se vede, deja, "reluând drumul Guvernului".
Amator de mers cu bicicleta, Monti recunoaşte că nu este "prea sociabil". "Chiar dacă nu mi le amintesc şi nu le spun prea bine, îmi plac mult bancurile. Berlusconi are un adevărat talent în a le spune", declara el, în 2005, într-unul dintre rarele sale interviuri.
Numit senator pe viaţă, miercuri, de către preşedintele italian Giorgio Napolitano, el a fost lăudat, deja, de directoarea Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde. "Este un om de mare calitate, cu care am avut întotdeauna un dialog fructuos şi extrem de călduros", a declarat ea.
Foarte discret de când numele său apare pe prima pagină a ziarelor, în ultimele luni Monti şi-a multiplicat intervenţiile asupra crizei. "Trebuie să fie realizate reforme nepopulare, unind facţiunile mai raţionale ale fiecărui partid politic", îndemna el, la 23 septembrie.
"Cred că o anumită cun